Αρχική Σελίδα - Νέα και ενημέρωση - Φακοί Επαφής Και Τεχνολογία

Φακοί Επαφής Και Τεχνολογία

Φακοί Επαφής Και ΤεχνολογίαΌσον αφορά την διόρθωση της όρασης, δεν υπάρχει κάτι πιο χαμηλών τόνων από τους φακούς επαφής. Οι λεπτοί φακοί επαφής εμφανίζονται συχνά ως η αόρατη λύση για όλους. Η έλξη αυτής της διακριτικής μεθόδου έχει οδηγήσει πολλούς στον επιστημονικό κύκλο, να χρηματοδοτήσουν πολλές έρευνες για εφευρέσεις υψηλής τεχνολογίας, με διάφορους σκοπούς και ευφάνταστες χρήσης. Εδώ είναι πέντε παραδείγματα φακών επαφής που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον κόσμο.

1. Φαρμακευτική Χορήγηση με Φακούς Επαφής

 Η φαρμακευτική χορήγηση στα μάτια μπορεί να είναι προβληματική όταν είναι απαιτείται σε τακτική βάση. Οι σταγόνες για τα μάτια μπορεί να είναι μια ανακριβής, βρόμικη μέθοδος, και το να βάλει κανείς κολλύριο σε παιδιά είναι κάτι που κανένας γονέας δεν βρίσκει ευχάριστο. Ερευνητές από το Baylor College στο Ντάλας πιστεύουν ότι οι φακοί επαφής είναι καλύτερος τρόπος. Έχουν αναπτύξει ένα εξαιρετικά λεπτό φακό επαφής, που ονομάζεται «Nanowafer» που μπορεί να χορηγεί το φάρμακο απευθείας στον οφθαλμό μέσο αποθήκευσης στον φακό. Οι Nanowafers διαλύονται αργά, απελευθερώνοντας από λεπτές κυψέλες την χημική ουσία μέσα στο μάτι.

2. Φακοί Επαφής με Zoom.

Μια ομάδα στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Λωζάνη λέει πως αυτό το όνειρο θα μπορούσε σύντομα να γίνει πραγματικότητα. Η ομάδα έχει δημιουργήσει ένα πρωτότυπο φακό που επιτρέπει στο χρήστη να κάνει τα αντικείμενα φαίνονται 2,8 φορές μεγαλύτερα και κοντινότερα. Για να ενεργοποίηση αυτή την λειτουργία, ο χρήστης πρέπει απλά να κλείνει το ένα μάτι. Οι φακοί επαφής θα περιέχουν μικροσκοπικά κάτοπτρα αλουμινίου, τα οποία προκαλούν το φως για να αναπηδήσει με συγκεκριμένο τρόπο. Έπειτα ένα πολωτικό φίλτρο κατευθύνει το φως προς τον οφθαλμό. Οι φακοί αναμένονται να βοηθήσουν άτομα με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, και θα προσφέρουν μια διακριτική μέθοδο μεγέθυνσης για το στρατό.

3. Φακοί Επαφής από 3D Printer.

Οι 3D εκτυπωτές είναι σε θέση να εκτυπώσουν σχεδόν τα πάντα, από μέρη μηχανής μέχρι και  ολόκληρα σπίτια. Οι φακοί επαφής είναι μια άλλη ιστορία όμως, και οι εταιρείες έρευνας τεχνολογίας δυσκολεύονται να δημιουργήσουν έναν εκτυπωτή, που να μπορεί να φτιάξει κάτι ασφαλές να τοποθετήσετε σε ένα ανθρώπινο μάτι. Η Ολλανδική εταιρεία LUXeXcel ψάχνει τρόπο να το αλλάξει αυτό, δημιουργώντας μια διαδικασία που μπορεί να εκτυπώσει τα αντικείμενα σε ένα διαφανές υλικό, με μια επιφάνεια αρκετά καλή αντάξια των φακών επαφής.

4. Ολογραματικοί Φακοί Επαφής


Ο όρος "επαυξημένη πραγματικότητα" είναι η απόλυτη απόδειξη του πώς η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει την αντίληψή μας για τον κόσμο. Το πιο διάσημο σημερινό παράδειγμα της επαυξημένης πραγματικότητας είναι το Google Glass, το οποίο τοποθετεί μια μικρή οθόνη στα μάτια του χρήστη. Η εταιρεία Innovega θέλει να πάει την ιδέα της επαυξημένης πραγματικότητας ένα βήμα παραπέρα, με το σύστημα iOptik. Η συσκευή τους έχει τη μορφή ενός φακού επαφής, που μπορεί να παράγει εικόνες σε οποιοδήποτε σημείο της ανθρώπινης  όρασης. Η Innovega εξακολουθεί να ψάχνει για εταίρο διανομής, και το iOptik δεν αναμένεται να είναι έτοιμο για τους καταναλωτές για τα επόμενα χρόνια.

5. Φακοί Επαφής για Διαβητικούς

Ο διαβήτης πλήττει πάνω από 3 εκατομμύρια ασθενείς μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ασθένεια προκαλεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να γίνουν πάρα πολύ υψηλά, και απαιτεί συνεχή παρακολούθηση. Η Google ελπίζει να βελτιώσει τη ζωή των πασχόντων από διαβήτη, εισάγοντας μια συσκευή που μπορεί να παρακολουθεί τα επίπεδα γλυκόζης χωρίς την χρήση του αίματος για τον έλεγχο Ένα μικρό τσιπ και ένας αισθητήρας γλυκόζης ενσωματωμένα μέσα σε δύο στρώσεις, σχηματίζουν ένα φακό επαφής που φοριέται στο μάτι. Μικροσκοπικά LEDs εμφανίζονται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα γίνουν πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά.
Πίσω

© ALFALENS | σχεδιασμός και φιλοξενία: Hyper Center -

  • img
  • img
  • img
  • img